‘Windmolenparken Vesterhav Syd en Nord meest efficiënte’

De offshore windmolenparken van Vattenfall, Vesterhav Syd en Vesterhav Nord zullen naar alle waarschijnlijkheid de meest efficiënte van Denemarken worden. Dat zegt Vattenfall.

De twee windparken zullen de Deense elektriciteitsproductie uit windturbines met meer dan 10 procent verhogen, wat een belangrijke bijdrage levert aan de groene transitie van het land.

De turbines op deze twee boerderijen worden in rijen geplaatst die het best geschikt zijn voor de heersende wind, die in dit gebied van zuidwest tot noordwestelijk is. De voorspelling voor de zogenaamde capaciteitsfactor van de turbines – een uitdrukking van hun berekende gemiddelde stroomopwekking – is maar liefst 52 procent.

“In het algemeen is de Noordzee een fantastische plaats voor energieopwekking uit de wind, maar de twee windparken zijn verder ontworpen om elk ‘wake effect’ tussen de turbines te voorkomen. Het betekent dat wind zo veel mogelijk zal worden gebruikt en dat de boerderijen een aanzienlijke bijdrage zullen leveren aan de groene overgang van Denemarken”, zegt Michael Simmelsgaard, directeur van Vattenfall in Denemarken.

Met de opbrengsten van deze twee windparkern zullen 380.000 Densse huishoudens van stroom worden voorzien. De parken liggen tussen 4,2 en 10 kilometer uit de westkust van Denemarken.