Windmolenparken Duitse Noordzee verbonden met vasteland

De twee offshore windmolenparken Trianel Windpark Borkum II en Borkum Riffgrund II, ontwikkeld door respectievelijk Trianel en Ørsted, zijn sinds eind juni verbonden met het vasteland. De Jan De Nul Group is daarvoor verantwoordelijk geweest.

Voor beide kabelinstallatieprojecten waren het kabellegschip Willem de VLamingh en het graafschip Adhémar de Saint-Venant gemobiliseerd. Het project was vorig jaar zomer al begonnen, in de lente van dit jaar zijn de drie kabels met een totale lengte van 26,4 kilometer geladen.

De eerste twee kabels verbinden het windmolenpark Borkum Riffgrund II met het Dolwin Gamma convertorstation. De derde kabel verbindt het Trianel Windpark Borkum II met het Dolwin Alpha convertorstation. Deze Dolwin-platforms zetten de elektriciteit die door de twee windparken wordt opgewekt om in Direct Current (DC) voordat ze worden getransporteerd naar het onshore-netwerk van Tennet.

De Griekse kabelproducent Hellenic Cable heeft de kabelverbindingen getest en afgerond. De algehele inbedrijfstelling staat gepland voor deze maand.