Voorspelling: gas gaat olie voorbij als energiebron

Per 2026 gaat aardgas olie voorbij als het gaat om de grootste energiebron ter wereld. Dat voorspelt DNV GL in haar ‘Energy Transition Outlook 2018’. Daarnaast is de verwachting dat per 2050 nog steeds 40 procent van de totale vraag naar energie geleverd zal worden door gas en olie.

Conventionele onshore en offshore gasproductie zal naar verwachting vanaf circa 2030 afnemen, terwijl onconventioneel gas op land naar verwachting zal stijgen tot een piek in 2040. Van de prognoses voor tien wereldwijde regio’s, zullen Noordoost-Eurazië (inclusief Rusland) en het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MEA) de grootste onshore conventionele gasproductie voor de periode tot 2050 voor hun rekening nemen, terwijl Noord-Amerika door zal gaan met het domineren van onconventionele gasproductie. In de offshore-sector ziet de MEA-regio het hoogste jaarlijkse percentage nieuwe gasproductiecapaciteit van nu tot minstens 2050.

DNV GL waarschuwt dat er aanzienlijke investeringen nodig zullen zijn om de verschuiving van olie naar gas te kunnen ondersteunen. Graham Bennett vice president, DNV GL – Oil & Gas: “Om de kansen in de energietransitie te maximaliseren, moet de olie- en gasindustrie doorgaan en meer inspanningen leveren om sneller, slanker en schoner te worden.”

Ondanks de voorspellingen van DNV GL voor een snelle decarbonisatie van het wereldenergiesysteem, zal volgens de Energy Transition Outlook de opwarming van de aarde waarschijnlijk 2,6 graden Celsius (° C) boven het pre-industriële niveau in 2050 bereiken. Dit ligt ruim boven de streefwaarde van 2 ° C van de klimaatakkoorden van Parijs.

“Ik zie het als de verantwoordelijkheid van onze sector om scherp te blijven focussen op decarbonisatie,” zei Liv A. Hovem, CEO van DNV GL. “DNV GL ondersteunt bijvoorbeeld operators om de technische haalbaarheid van waterstofgestookte gasnetwerken te valideren. Het zal onze sector helpen om een ​​grote stap voorwaarts te zetten in het aanzienlijk verminderen van zijn CO2-voetafdruk.

Vanaf 2030 zal de wereld wel minder energie nodig hebben, voorspelt DNV GL. Dit komt door een verbeterde energie-efficiency, een snelle elektrificatie van de wereldwijde energiemix en het vertragen van de bevolkings- en economische groei.