UK bereikt 20GW-mijlpaal

Het Verenigd Koninkrijk heeft met de opening van Ørsteds 659MW Walney Extension voor de kust van Cumbria deze maand de totaalopbrengst over de 20GW heen gekregen. Daarmee wordt voorzien in de behoefte van 14 miljoen huishoudens. De koolstofemissies worden hiermee met 25 miljoen ton per jaar verminderd.

Wind is in Groot-Brittanië de grootste bron van hernieuwbare energie, goed voor de helft van de 30 procent stroom die via hernieuwbare energiebronnen kwam in 2017. Het eerste commerciële windmolenpark op land, Delabole in Cornwall, ging in 1991 van start en het eerste offshore windproject in Blyth begon in 2000 met de productie. Aanvankelijk klom de windimplementatie langzaam op tot 1GW in 2005 en groeide in 2010 naar 5GW, voordat het snel groeide tot 10 GW in 2013 en 15 GW begin 2017. Nog eens 5 GW, een kwart van de totale windenergiecapaciteit, kwam in de laatste 21 maanden online.

RenewableUK’s uitvoerend directeur Emma Pinchbeck: “Het duurde negentien jaar om de eerste 5GW aan windenergie in het VK te installeren en we hebben nu hetzelfde aantal geïnstalleerd in minder dan twee jaar. Die fenomenale groei laat zien hoe snel het VK overgaat naar een slim, koolstofarm energiesysteem en windenergie vormt daar de kern van.  Meer dan de helft van de Britse windenergiecapaciteit is onshore, wat de goedkoopste optie is voor nieuwe stroomvoorziening. Maar het overheidsbeleid dat voorkomt dat wind op land kan concurreren om nieuwe stroomcontracten, betekent dat consumenten goedkope energie missen die de facturen laag houdt. Het was de opening van het grootste offshore windpark ter wereld dat ons deze 20GW heeft opgeleverd. We zijn ervan overtuigd dat offshore wind alleen al in 2030 ten minste 30 GW kan bereiken om de ruggengraat te worden van een schoon, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.”