Slimme boeien geven signalen over olie in het water

Real-time meetgegevens van de waterkwaliteit in de Baltische zee ten zuiden van Helsinki moeten de autoriteiten informatie geven over mogelijke olielozingen. De gegevens zijn afkomstig van zogeheten slimme boeien die in oktober voor het eerst zijn gestart.

De gegevens zijn vrij beschikbaar op internet.

De realtime-metingen zijn een grote stap vooruit op het gebied van oliedetectie en milieumonitoring, zo zeggen de makers. Het systeem zou sneller en accurater zijn dan de oudere systemen. Het is eveneens mogelijk om een netwerk van oliedetecterende slimme boeien te gebruiken als waarschuwingssysteem om olievervuiling te voorkomen: hoe sneller er gereageerd wordt op olielozingen of –lekkages, hoe beter.

De online oliebewakingsgegevens kunnen bijvoorbeeld later direct worden gekoppeld aan het bewustmakingssysteem van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het morsen van olie. Boeien geplaatst langs vaargeulen en 24/7 monitoring zouden ook illegale olielozingen kunnen onthullen en bevestigen. Verder kunnen de resultaten worden gebruikt door havens die worden gevraagd om een ​​gebied te inspecteren waar ze actief zijn. De monitoringgegevens zijn ook waardevol voor de milieu-instanties die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de milieutoestand van het mariene milieu.

De eerste olie-detecterende Smart Buoy werd in 2016 ingezet in de buurt van de Neste-raffinaderij in Porvoo in de Finse Golf. De gegevens werden vervolgens door het GSM-netwerk afgeleverd in plaats van via satellietgegevens. Het concept is eerder getest en betrouwbaar bevonden met andere sensoren voor verschillende kwaliteiten. Deze keer gaf de test informatie over de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de oliecontrolesensoren.