Rystad Energy: oliemarkten kunnen gestabiliseerd worden

De olieprijs zal in de toekomst nog steeds heel erg schommelen, maar de markt kan wel gestabiliseerd worden. Dat zegt Rystad Energy, een onafhankelijk adviesbureau gericht op data en onderzoek in het energiewerkveld.

Rystad Energy heeft het afgelopen jaar een model ontwikkeld om voorspellingen te doen over de olieprijs. De afgelopen maanden zijn deze correct voorspeld.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in een ongereguleerde markt de olieprijzen zullen blijven schommelen in een cyclus van vier jaar. Bijdragen van de schalie-industrie zullen de cycli alleen maar verder overdrijven. Swing-producenten zouden er volgens Rystad Energy in kunnen slagen de olieprijzen te stabiliseren, vooral als vaten zestig tot negentig dollar per vat kosten, als de reactietijd snel genoeg is en als de reservecapaciteit voldoende is.

“Ik ben erg blij om te zien dat ons model in staat is om het prijsgedrag vast te leggen dat we daadwerkelijk op de markt zien”, zegt Jury Rystad, CEO van Rystad Energy. “Traditioneel zijn voorspellingen van de oliemarkt gebaseerd op lineaire voorspelling van vraag en aanbod. Het dynamische element dat de cycliciteit van het bedrijf genereert, was zeer moeilijk vast te leggen in een wiskundig model. Dus ik denk dat dit een echte prestatie is geweest. In plaats van te worden verrast door het karakter van de oliemarkt op de achtbaan, kunnen we dergelijk gedrag nu begrijpen en zelfs modelleren hoe de meest volatiele prijscycli kunnen worden verzacht, “voegt hij eraan toe.