Offshore olie- en gasproductie Noorwegen groeit

De olie- en gasproductie van offshore bedrijven in Noorwegen gaat de komende jaren groeien. Dat voorspelt Norwegian Petroleum Directorate (NPD). In 2018 zijn 53 exploratieboringen geweest, tegenover 36 in 2017. De overheid kende een record van 87 nieuwe productielicenties toe. De verwachting is dat het dit jaar vergelijkbaar zal zijn. Bijna tweederde van de onontdekte bronnen van Noorwegen zou in de Barentszzee liggen en in de loop van de tijd is de verwachting dat er meer beschikbare capaciteit in het gebied zal ontstaan ​​in termen van pijpleidingen en andere infrastructuur voor gas. Dit zou de exploratie van gassen in de regio aantrekkelijker moeten maken.

De groei van de hulpbronnen blijft nog wel onvoldoende om hetzelfde hoe productieniveau te handhaven in 2025, zo zegt Bente Nyland, directeur van NPD.

De industrie bleef zich concentreren op kostenbeheersing en efficiëntie om de kosten van exploratie, ontwikkeling en operaties te helpen verlagen, voegde de NPD eraan toe. Nyland zei dat het lagere kostenniveau tot uiting kwam in de nieuwste projecten die de goedkeuring hebben gekregen. “Het algemene scenario is dat de nieuwe ontwikkelingsprojecten winstgevend zullen zijn met aanzienlijk lagere olieprijzen dan het huidige niveau.”

De uitgaven voor nieuwe velden in het volgende decennium zullen ook afhankelijk zijn van grote ontdekkingen, voegt Nyland toe. De exploratiekosten zullen dit jaar waarschijnlijk met 10 procent stijgen, voordat ze de komende jaren teruglopen. De NPD benadrukte de noodzaak voor bedrijven over de hele linie om gefocust te blijven op kostenbeheersing om verdere nieuwe projecten mogelijk te maken, rekening houdend met de onzekerheid geïntroduceerd door de recente olieprijsfluctuaties.