Nieuwe digitale kaarten Duitse zeebodem beschikbaar

Het BSH (Bundesamt für Seeschiffahrt und Hydrographie) stelt vanaf deze maand gedetailleerde informatie over de zeebodem van de Noord- en Oostzee beschikbaar in nieuwe digitale kaarten. Deze kunnen worden gebruikt door de maritieme industrie, het openbaar bestuur en de mariene wetenschappen.

Met een schaal van 1: 10.000 geven de kaarten informatie over de samenstelling van de zeebodem tot een ongekend detailniveau. Zij bieden technische informatie over de verdeling van sediment types, die, onder andere, het Federaal Bureau voor Natuurbehoud (BfN) in de nationale implementatie van de Europese richtlijn voor de bescherming van fauna, flora en habitats (FFH) en de bevoegde autoriteiten bij de uitvoering van activiteiten.

De Research Institute Senckenberg am Meer (SAM) in Wilhelmshaven, het Alfred Wegener Instituut Helmholtz Centrum voor Polar and Marine Research (AWI) Sylt, het Instituut voor Aardwetenschappen aan de Universiteit van Kiel (CAU) en het Leibniz Instituut voor Oostzee-onderzoek in Warnemünde (IOW) bestudeert sinds 2012 de zeebodem in het onderzoeksnetwerk onder coördinatie van de BSH. Het kaartwerk is het resultaat van deze samenwerking.

De basis van de mapping zijn veldbrede onderzoeken door middel van side-scan-sonar, sedimentbemonstering en video-opnamen onder water.