‘Neem meer drijvende wind op in Franse energieplannen’

Zes bedrijven die zijn gespecialiseerd in drijvende windturbines hebben de Franse regering opgeroepen om tot 5 GW aan vermogen vanuit ‘floating wind’ op te nemen in het nieuwe meerjarenprogramma voor energie in Frankrijk. Het gaat om deze zes bedrijven: Eolfi, Ideol, Naval Energies, Principe Power, Quadran Energies Marine en SBM Offshore. Het meerjarenprogramma moet gaan gelden van 2019 tot aan 2023. Dit programma zal eind dit jaar worden gepubliceerd.

De bedrijven willen dat een initieel volume van 750 MW in 2019 wordt toegekend om een kostenverlagingsprocedure te starten, zodat het bedrag in 2030 zestig euro per MWh zal zijn. Bovendien willen zij een gelijke verdeling van capaciteit over de verschillende regio’s van Frankrijk.

De bedrijven vrezen ervoor dat als Frankrijk de aanbestedingen niet start in 2019, de huidige dynamiek van de Franse markt zal worden onderbroken. Het kan een vertraging of zelfs een stop van investeringsprogramma’s tot gevolg hebben.

In september dit jaar is de eerste drijvende windturbine geïnstalleerd. Tot nu toe zijn er vier projecten goedgekeurd me teen capaciteit van bijna 100 MW. De ingebruikname daarvan wordt verwacht in 2020 en 2021.