Moderne bio-energie blijft groeien

Moderne bio-energie is de over het hoofd geziene reus op het gebied van hernieuwbare energie. Maar het juiste beleid en strenge duurzaamheidsregels zijn essentieel om het volledige potentieel te benutten. Dat zegt dr. Fatih Birol, executive director van de International Energy Agency (IEA) naar aanleiding van ‘Renewables 2018’, de marktanalyse en vooruitblik tot aan 2023.

Moderne bio-energie (exclusief het traditionele gebruik van biomassa) was verantwoordelijk voor de helft van alle gebruikte hernieuwbare energie in 2017 – het leverde vier keer de bijdrage van zonnepanelen en gecombineerde wind. De meeste moderne bio-energie wordt gebruikt in het eindverbruik van energie om warmte te leveren in gebouwen en in de industrie.

Bio-energie is volgens IEA de grootste bron van groei in hernieuwbare energie in de periode 2018 tot 2023. Bio-energie – als vaste, vloeibare of gasvormige brandstoffen – zal in deze periode 30 procent van de groei van de hernieuwbare consumptie vertegenwoordigen. Dit is het gevolg van het aanzienlijke gebruik van bio-energie in warmte en transport.

In 2023 blijft bio-energie de overheersende bron van hernieuwbare energie, hoewel het aandeel van de totale hernieuwbare energie daalt van 50 procent, in 2017, naar 46 procent, omdat de uitbreiding van zowel zon-PV als wind versnelt in de elektriciteitssector.