Investeringen in offshore stijgen

Waar er eerder sprake was van stagnatie en zelfs krimping, is er dit jaar sprake geweest van stijging op het gebied van investeringen in de offshore olie- en gasprojecten wereldwijd.

Dat meldt analist Rystad Energy na onderzoek.

Bijna honderd offshoreprojecten zullen in 2018 worden goedgekeurd. In 2017 was dat nog 62. Dat geeft goede vooruitzichten voor het investeringsklimaat voor het komende jaar en daarna. Daarmee zal de offshore het komend jaar naar verwachting ook beter doen dan de schaliegas-industrie. Tegelijkertijd zal de stijging van de offshore-uitgaven samenvallen met een reeks factoren die de groei in de schaliegassector zal verlagen.

“Onze offshore-activiteitsindex wijst op een jaarlijks groei van zo’n 6 procent tot aan 2022 en keet daarmee terug naar de hoge niveaus uit 2014”, zegt Audun Martinsen, hoofd van Oilfield Research bij Rystad Energy.

De verwachting is dat de offshoreactiviteiten tegen 2022 met 11 procent per jaar zullen groeien. De bedragen zijn nog niet terug op het niveau van 2014. Rystad Energy-gegevens tonen aan dat de wereldwijde offshore-investeringen met 16 procent zijn gedaald in 2017 en ook dit jaar nog met 10 procent zullen dalen tot ongeveer 160 miljard dollar, minder dan de helft van 350 miljard die in 2014 was geïnvesteerd. De verwachting is wel dat offshore aankopen de komende drie jaar snel zullen toenemen.