Goede kansen voor floating offshore wind in UK en Schotland

Floating offshore windfarms hebben veel potentieel in het Verenigd Koninkrijk en Schotland. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult.

De drijvende windparken kunnen zo’n 17.000 banen en 33,6 miljard pond opleveren in 2050 als de ontwikkeling ervan doorzet. Volgens het rapport is de markt voor drijvende windmolenparken aanzienlijk groter dan voor de vaste offshore windparken, vanwege de omvang van diepe wateren.

Om de drijvende windparken verder te ontwikkelen – in Schotland zijn er twee operationele test- en schaalprojecten en Engeland heeft plannen voor drijvende windparken in Cornwall – moet er een goede ondersteuning geboden worden vanuit onder meer de overheid.

Gavin Smart, de maker van het rapport van ORE, zegt: “Met een toenemende focus op wereldwijde CO2-emissiereductries en de geschiktheid van drijvende windtechnologieën voor een breed scala van waterdieptes en zeebodemomstandigheden, is het Verenigd Koninkrijk goed geplaatst om te profiteren van de exportmogelijkheden in deze groeiende wereldmarkt.”