Franse getijdenenergiecentrale wordt slimmer met data-intelligence

De eerste getijdenenergiecentrale van Frankrijk maakt gebruik van een data-intelligence-platform om zo sneller en beter potentiële fouten te identificeren, beoordelen en te anticiperen. De eerste 1MW-getijdenturbine van het bedrijf Sabella, 55 meter onder water voor de kust van Frankrijk, is uitgerust met meer dan honderd sensoren die om de vijf minuten gegevens verzamelen.

“Het bedienen en onderhouden van een getijdenturbine op dergelijke schaal is bijzonder uitdagend en het verzamelen en analyseren van gegevens speelt hierbij een cruciale rol. We kunnen nu kritische zaken visualiseren, zoals waterdruk, temperatuur, voorspelling van de zwel-energie, rotorsnelheid of -koppel in vergelijking met het geproduceerde vermogen. We hebben deze geavanceerde controlemogelijkheid nodig om de prestaties volledig te kunnen begrijpen en om effectief mogelijke storingen te beheersen “, legt Jean-François Daviau, CEO van Sabella, uit.

“Getijde turbinetechnologie heeft een groot potentieel voor off-grid eilanden die nu hun overvloedige getij-hulpbronnen kunnen oogsten,” zei Daviau. “In tegenstelling tot de meeste andere bronnen van schone energie produceert getij energie hernieuwbare energie op een regelmatige en voorspelbare manier, waardoor operators betrouwbaar de stroomproductie kunnen voorspellen gedurende de volledige levenscyclus van een project.”